Quin és el secret? - es preguntava tothom


Sempre, faci el que faci, inevitablement, la seva banda sonora em fa alçar els ulls cap a la pantalla del televisor. Ja no sé si és el costum, o la seva tonada, o ..... no sé ..... el cert és que si fessim l'exercici de traslladar-ho al nostre àmbit professional, ..... seria impressionant !!! Un imme d'equip, com aquest, és el que m'agradria tenir. Tot seguit la transcripció original:

Un equip de futbol va ser el centre del món, i quin és el secret? - es preguntava tothom.

El futbol, no és bonic? la velocitat, el control, anar sempre a l’atac, buscar sempre el gol?

És el joc en equip. No serà la humilitat? sense protagonistes ni cap divinitat.

Un equip de futbol va ser el centre del món, i quin és el secret? - es preguntava tothom.

La feina ben feta, qui no recorda? una cosa molt nostra en els moments de més gloria.

Estimar el teu ofici, vigilar cada detall, va cantar en un poema Joan Maragall.

Tot està per fer, podem aixecar el vol. Tot és possible, escrivia Martí i Pol.

Salvador Dalí, Pau Casals, Antoni Gaudí, des d'aquí universals.

La Ruscalleda amb la cullera, amb la ploma Monzó.
Tu amb el teu martell, jo amb el meu ordinador.

Metges, periodistes, mecànics, pintors, fusters, lampistes, músics i escriptors.

Un equip de futbol va ser el centre del món, i quin és el secret?- es preguntava tothom.

La passió, la dedicació, l’atreviment, la curiositat i estimar la feina és la nostra credibilitat.

Són les ganes, treballar fort. Desperta company! és millor que la sort.

No ens hem de reinventar, hem de seguir sent qui som, fer les coses com sempre, que no ens venci la son.

Un equip de futbol va ser el centre del món, i quin és el secret, es preguntava tothom.

Si fem les coses com nosaltres sabem: hi ha res impossible?, què no aconseguirem?.

I el que facin els altres tant se val: la feina ben feta no té fronteres ni té rival.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons

Audiència bloggera amb el Conseller Ernest Maragall


És evident que realitzar un desplaçament de 200 km des d’Amposta cap a Barcelona, més 200 km més de retorn a casa, mereixen tenir una bona motivació. Estic acostumat a fer-ho, però aquesta vegada era diferent. La proposta era “estranya”, si més no, poc habitual. L’Honorable Conseller d’Educació, Ernest Maragall, havia convocat a un grup de professionals vinculats al món de la web 2.0 i de professionals docents coneguts per la seva activitat blogera (o en altres camp) i vinculada al món educatiu. Tot plegat una vintena curta. Com és habitual, i sempre que es dóna l'ocasió, vam fletar un viatge conjuntament des de les terres tarragonines amb Marià Cano i Xavi Suñe.

Fa poques setmanes que el Departament d’Educació ha obert diversos compte d’usuari en entorns que venim anomenant 2.0 . De moment, un bloc [http://www.gencat.cat/educacio/bloc/], un canal a Twitter [http://twitter.com/Educacio_cat] i un canal a Youtube [http://www.youtube.com/user/Educaciocat]. La finalitat de la trobada era poder rebre aportacions i debatre al voltant de l’ús d’aquestes eines per part de l’administració educativa.

Es tractava doncs d’una proposta engrescadora i que,una vegada assumit el compromís, només esperes que les expectatives de poder mantenir un diàleg fluid i entre iguals puguin fer-se realitat. Doncs bé, 2:30 hores van ser les que vam estar amb el Conseller parlant i debatent, en un diàleg d’anada i tornada, amè, pla i sincer. I sobra dir que amb això, les meves expectatives més que completes.

Ans de seguir amb alguns dels aspectes més destacats de la sessió, sí que voldria destacar la sensació de valentia i convicció que em va transmetre. Ja n’ha donat mostres durant els darrers anys, impulsant la redacció de la LEC, canvis en el calendari escolar o impulsant decididament el projecte EduCat1x1. I ara, a curta distància, i en el tema que es debatia, la sensació va ser la mateixa. Convicció i decisió per a tirar endavant aquest nou projecte dins el marc de la web 2.0 .

Molts dels companys han escrit una entrada relacionada en el seu blog personal:

També voldria utilitzar, modestament, el meu blog per fer una breu reflexió de la sessió; aquests són alguns dels temes que voldria destacar:

Capacitat comunicativa. Segurament la immediatesa i la possibilitat de comunicar-se directament des de l’administració a l’administrat, i viceversa, és la potencialitat més gran d’aquests entorns. De forma natural, en aquests espais, la participació augmenta de forma exponencial i per tant cal diversificar responsabilitats en el camp de l’atenció a l’usuari i resposta a les demandes plantejades. Inevitablement cal un equip de redacció diversificat i potent. Per altra banda cal estar disposat a abandonar el centre del cercle, i fer un pas o més en direcció a la perifèria, donant per fet d’aquesta manera que són els usuaris els que validaran l’eina a partir de la funcionalitat o informació que aquesta els hi aporti. Si l’eina és considerada útil, i està oberta a la participació, els usuaris la utilitzaran. Si per altra banda, el que passa al món real, es trasllada al món virtual (mecanismes complexes de resposta, feed-back inexistent, poca receptivitat o capacitat de diàleg, ...), portarà a una baixa utilització per part dels usuaris.

Agregació de diversos canals. Estaria bé que els canals s’anessin consolidant i incorporant en els diversos web institucionals, i que des d’un lloc central s’hi pugues accedir a la resta (ara es troben desconnectats per complet). I cal tenir present que encara hi ha força gent que està molt lluny d’utilitzar lectors RSS o utilitats com Twitter. Molts encara estan fent un ús extensiu del correu. Per tant caldria oferir diversitat de canal de comunicació, des de rebre les novetats per e-mail, fins a RSS i altres possibilitats com la publicació a Twitter.

Centrar temes. Almenys en una primera fase, cal centrar els temes o l’orientació que se li vol donar a cada entorn. Per una part està la web oficial del Departament d’Educació, i la d’XTEC, i molts altres entorns on l’afluència de notícies i novetats és constant. Sembla clar que un dels objectius és poder tenir un diàleg directe sobre diversos temes relacionats amb l’administració educativa, tant per poder comunicar les idees per part de l’administració com per poder rebre els suggeriments per part de l’audiència. Aquest aspecte, per ara verge, ha estat debatut en moltes ocasions (en moltes converses de cafè), i per tant, celebro que hi hagi una possibilitat de fer aportacions constructives en qualsevol àmbit relatiu a la tasca docent. Quin treballador no estaria content que el seu cap li demanés opinió? També és possible que encara que no de manera immediata es vegi clar que cal més d’un bloc (per exemple) per a tractar temes diversos ..... això, però, ja s’anirà veient. Un altre tema molt interessant seria el d’establir mecanismes agregadors al voltant dels diversos temes educatius i formacions que es realitzen al seu voltant. M’explico. Gastem molts esforços per organitzar la formació i gestionar-la, però una vegada finalitzada, no hi ha na sistemàtica de recollida del saber i del coneixement que s’ha generat. Es tracta d’una gran quantitat de coneixement que tenim en el si de la nostra organització però que queda dispers, a no ser que es reflecteixi per via d’algun dels assistents, pels canals web personals de cadascú.

Capacitat de convicció. És genial que des del Departament, encapçalat pel Conseller, es tingui una decidida intenció de començar a caminar dins aquest entorn tant nou (administrativament parlant). Caldrà, però, que altres unitats o serveis també sentin aquesta necessitat com a pròpia i poc a poc vagint sentint la necessitat d’adaptar-se a aquesta nova proposta. Per exemple, és lògic pensar que des de Serveis Territorials de Terres de l’Ebre, hi puguin haver decisions que foren bones consultar en el si de la comunitat local. Els temes locals no tenen, en principi, cabuda ni massa interès en àmbits de caràcter més general. Per tant, és previsible que poc a poc, aquesta iniciativa es vagi replicant i adaptant a les necessitats locals o específiques d’una temàtica determinada (podríem fer un espai propi de PAC’s ? ...... o per exemple l’espai Ning d’EduCat1x1). Estic segur que amb el temps tot arribarà.

Com deia aquell ..... tot és començar, i el demés, .... ja vindrà !!


Els assistents vam ser (espero no deixar-me a ningú):

Per a més informació consulteu la notícia publicada al 3cat24 .

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons