Passa al contingut principal

La vida digital en 10 serveis --> Una proposta d'organització de la informació


Ja fa temps que tenia un post a mig escriure en referència als diversos serveis que es poden vincular a la part digital de les nostres vides. La veritat és que no m'acabava de decidir a publicar-lo per què cada dia sorgeixen noves possibilitats i entre l'exploració i l'estabilització en l'ús d'un servei hi ha una gradació que es manté amb el temps i que és difícil de aturar, ni que sigui per a escriure'n un post.

L'evolució de la web ens ha obert la possibilitat de poder fer xarxa entre iguals, compartint i aportant multitud de referències i pensaments, que estant bullint en els nostres caps i sota l'influx del foc incessant que ve de la mà de la Web 2.0 . En els darrers temps qualsevol de nosaltres (que sigui un poc tastaolletes i que per tant li agradi probar/testejar les possibilitats que ofereixen els serveis web) haurà tingut de decidir entre diverses opcions per tal d'anar triant quines són les coses que li resulten més o menys útils en el seu "dia a dia digital", en la seva "vida digital".

Aquesta presa de decisions del "dia a dia", no ve condicionada només per les possibilitats que es van albirant en els nous entorns, que també, si no que venen acompanyades per un moviment més ampli que implica a la resta de usuaris/àries, al menys amb els que mantenim alguna mena de relació. Per tant a més de la potencialitat del servei en qüestió, hi ha d'haver una certa difusió i socialització d'aquest en el si de la comunitat en la que ens trobem immersos. Tot i tenint en compte aquests condicionants, les opcions que hi ha a l'abast són encara moltes, i si el que pretenem és posar un mínim d'ordre, de manera inexorable ens cal anar traçant la nostra pròpia estratègia comunicativa i també informativa. Us explicaré algunes de les meves decisions, i els perquès personals que les acompanyen. Sóc conscient que aquesta posició no és la millor, ni tampoc serà definitiva; amb el temps amb tota seguretat anirà evolucionant, però si serveix per aportar un poc d'orientació em dono per satisfet.
  • Correu electrònic. És el pilar fonamental de la vida digital, i el seu ús va en augment a cada dia que passa. Per posar un poc d'ordre disposo del compte de correu institucional (d'XTEC) i que faig servir per als meus assumptes de caràcter més professional, i del compte de correu de GMAIL, que a més d'oferir-me una capacitat d'emmagatzematge pràcticament inasgotable, m'obre la porta al gruix de serveis Google que comento més endavant. Acostumo a consultar el compte de correu de GMAIL, on hi fan cap els correus de llistes de distribució, butlletins electrònics, assumptes personals, i on hi tinc redirigit el correu d'XTEC. Des del compte de GMAIL em descarrego els correus a l'ordinador de casa (únicament), guardant sempre còpia dels mateixos a GMAIL, per tal de tenir-los sempre en línia i a disposició.
  • Bloc. Aquest bloc, Tres és companyia, és un dels meus espais preferits. El motiu és ben clar, és el meu canal de comunicació, d'expressió d'idees. Penso que hem tardat molt de temps a poder disposar d'aquesta opció, de poder tenir una veu pròpia, i ara per ara, i mentre tingui coses a dir, no vull renunciar-hi.
  • Lector de notícies. Per tal de fer el seguiment de la multitud de canals de notícies que segueixo regularment em cal un Lector de RSS. Durant un cert temps vaig fer servir el Thunderbird, per a correu i RSS, però donat que cada vegada més es tendeix a disposar tot a la xarxa, ja fa temps que utilitzo el Google Reader.
  • Picasa. Històricament després dels blocs van sorgir, amb poc marge de diferència, els llocs socials que permeten emmagatzemar i compartir imatge fotogràfiques. Tot i flirtejar amb Flickr, a la realitat utilitzo més Picasa. A més de l'aplicació web també hi ha una aplicació d'escriptori que funciona superbé.
  • Delicious. Ho utilitzo per a anar recollint els meus llocs favorits i tenir-los disponibles allà on vagi, independentment de l'ordinador que utilitzi. També és mot important que es puguin compartir enllaços amb altres companys/es que estiguin donats d'alta al servei. A més, mitjançant una extensió que hi ha per a Firefox, l'etiquetatge es pot realitzar de manera fàcil i còmoda.
  • Friendfeed. Aquesta aplicació permet agregar sota un sol compte una gran quantitat de canals de diversa naturalesa, i de diversos usuaris/àries. La veritat és que encara no he avançat massa en el seu ús, però em sedueix la idea de que actua coma un servei aglutinador, i això en els temps que corren és bo. Tot i que fet algun test amb Tumblr, pel que he vist ara per ara em decanto més per Friendfeed.
  • Twitter. Ha esdevingut la meva xarxa social que consulto a diari i que em serveix realment en el meu dia a dia. La potència de poder expressar una idea amb només 140 caràcters és captivadora i enganxosa. He de dir però, que no tots els usos que se'n fa de l'eina em resulten prou satisfactoris. Crec realment que segons quines coses es podrien estalviar perfectament ja que de fet no aporten res de nou ni enriquidor. M'agrada conèixer què diuen aquells a qui considero com a veus autoritzades, i de fet, actualment, és una de les meves fonts de informació més important. El situaria al darrera del bloc i el lector de RSS.
  • TwitterFeed. Em serveix per a automatitzar la publicació de determinats continguts dels canals propis cap a Twitter, de forma automàtica. Ara mateix tinc automatitzada la publicació d'un nou article al bloc i també la publicació dels articles compartits en el Google Reader. No sé si ho ampliaré a altres canals o no en un futur. El temps ho dirà.
  • Món Google. Ja he comentat l'ús de Google Reader, el propi bloc de Blogger, ... Google ofereix una gran quantitat de serveis. A més dels comentats, destaquen el de Google Docs per a l'elaboració de documents en línia i també el de Google Sites, per a la creació de wikis.
  • SlideShare. Coincidireu amb mi que altres estrelles de la web 2.0 com ara Youtube, també podrien ser tingudes en compte en aquesta llista. El cas és que m'he imposat no passar de 10. En aquesta ocasió poso a SlideShare ans de Youtube per què bàsicament la meva producció, en aquest moment, està més en el camps de les presentacions que no en l'elaboració de vídeos. Són nombroses les vegades que he fet servir SlideShare per a hostatjar les meves presentacions, i tot i que també he fet algun test "real" amb noves eines com ara Prezi, de moment en la meva trajectòria digital he fet més ús de SlideShare.
Aquesta llista no és exclusiva, n'hi ha molts altres de serveis que en vaig fent ús, però, penso que a hores d'ara aquest són els més imprescindibles, al menys per a mi .... són els 10 que trio per tal d'organitzar-me. Segurament que amb el temps aniré canviant, afegint i suprimint, però ara, crec que pot ser una bona foto de com m'organitzo la informació.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons

Powered by ScribeFire.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Adaptant-nos a la xarxa

A El Pais, he trobat un article particularment interessant que parla sobre la responsabilitats legals que es pot derivar a partir dels comentaris depositats en un lloc web. Un problema gens trivial, ja que en ser la web cada vegada més dinàmica i interactiva, el seu ús creix sense parar.

UMPC

Ultra Mobile Personal Computer ( veure Wikipedia ), aquest és el significat que s'amaga darrera d'aquestes sigles. Llegint el blog Gabinete de Informatica ( http://gabinetedeinformatica.net/wp15 ) he trobat aquest vídeo on es mostra què i com pot ser el futur proper quan aquests dispositius siguin d'ús general. Certament, a hores d'ara, molts entenem que el futur passa per introduir de forma decidida tota la potència que ens aporten les eines TIC a l'educació. Ha de ser així, o no serà. Tal vegada, l'aspecte clau vindrà donat d eles mateixes famílies. Encara està molt llunyà els dies en que imaginem a un alumne que assisteixi amb un PC a classe. Suposo que en ambients universitaris aquest fet ja es deu donar en major o menor grau, encara que sigui de forma anecdòtica. En un centre de secundària, ara, això es veu molt i molt lluny, per diversos motius, entre ells pel cost que suposa el PC, perquè encara no és una eina que es consideri indispensable, i perque els

Esquema del Projecte Educatiu de Centre (mapejat)

Durant el passat curs 10-11 he estat rellegint el DECRET 102/2010 d'autonomia dels centres educatius, intentant esbrinar què s'hi deia en referència al Projecte Educatiu de Centre . La nova normativa que acompanya el desplegament de la LEC ( http://www.gencat.cat/educacio/lleieducacio/cat/ ) introdueix canvis importants pel que fa a a l'estructura del sistema educatiu, i un dels punts importants i en el que els centres primer s'hi hauran de posar, és el que fa referència a l'elaboració del Projecte Educatiu de Centre . És en el Capítol 1 del citat DECRET on s'hi fa referència a aquest punt. En el nou marc, el PEC esdevé el DOCUMENT que aglutina el conjunt de documentació bàsica de centre. Cal remarcar que hi ha certs punts "interpretables" pel que fa al seu contingut i estructura bàsica, i el cert és que encara són diverses les opinions dels experts al respecte. De tota manera, a mode de resum, s'adjunta un mapa conceptual amb els punts més desta