Espiral - Escuela de verano 2008


Un año más se acerca la Escuela Virtual de Verano. Esta será la primera ocasión que Espiral realiza la Escuela Virtual de Verano en castellano. En esta primera edición en castellano, el objetivo y reto es acercarse a todo el profesorado de habla hispana que quiere conocer y desarrollar proyectos educativos innovadores y atados a la realidad social y a los nuevos retos educativos que la nueva sociedad de la información y el conocimiento nos demanda.

Por otra parte, se pretende consolidar la oferta formativa y continuar con la mejora de la calidad de los cursos que se ofrecen. Para esto, se quiere acercar a las nuevas tendencias educativas basadas en la práctiva reflexiva con el uso del portafolio digital, la utilización de herramientas de la web 2.0 ya iniciadas: blogs, wikis, mapas mentales y conceptuales, edición en la Wikipedia. Se quiere conocer y optimizar herramientas clásicas pero necesarias para la práctiva educativa de la sociedad de la información y el conocimiento: el vídeo digital, el tratamiento de imágenes, los diversos recursos TIC para el día a día en el aula, el cineclub que permite la participación e interacción de docentes y alumnas de una comunidad educativa. También se hace una incursión en tres frentes en los campus virtuales de enseñanza / aprendizaje con Moodle: formación inicial, formación para usuarios iniciados con un curso de nivel adelantado y sin olvidarnos de la elaboración de actividades didácticas para su utilización dentro de Moodle.

Finalmente se exploran nuevos entornos virtuales y sus posibilidades educativas de la mano del curso de Second Life y sin olvidar el trabajo con herramientas y recursos TIC para la escuela inclusiva.

Podéis consultar la oferta formativa completa y todos los detalles en el enlace permanente del portal de Espiral o directamente desde este enllaç: Un año más se acerca la Escuela Virtual de Verano. Esta será la cuarta edición que se realiza en catalán y la primera Escuela Virtual de Verano en castellano. En esta primera edición en castellano, el objetivo y reto es acercarse a todo el profesorado de habla hispana que quiere conocer y desarrollar proyectos educativos innovadores y atados a la realidad social y a los nuevos retos educativos que la nueva sociedad de la información y el conocimiento nos demanda.

Por otra parte, se preten consolidar la oferta formativa en la comunidad de habla catalana y continuar con la mejora de la calidad de los cursos que se ofrecen. Para lo cual, se quiere acercar a las nuevas tendencias educativas basadas en la práctiva reflexiva con el uso del portafolio digital, a la utilización de herramientas de la web 2.0 ya iniciadas: blogs, wikis, mapas mentales y conceptuales, edición en la Wikipedia. Se quiere conocer y optimizar herramientas clásicas pero necesarias para la práctiva educativa de la sociedad de la información y el conocimiento: el vídeo digital, el tratamiento de imágenes, los diversos recursos TIC para el día a día en el aula, el cineclub que permite la participación e interacción de docentes y alumnas de una comunidad educativa. También se hace una incursión en tres frentes en los campus virtuales de enseñanza / aprendizaje con Moodle: formación inicial, formación para usuarios iniciados con un curso de nivel adelantado y sin olvidarnos de la elaboración de actividades didácticas para su utilización dentro de Moodle.

Finalmente se exploran nuevos entornos virtuales y sus posibilidades educativas de la mano del curso de Second Life y sin olvidar el trabajo con herramientas y recursos TIC para la escuela inclusiva.

Podéis consultar la oferta formativa completa en catalán y en castellano y todos los detalles en el enllaç permanente del portal de Espiral o directamente desde este enllaç: http://ciberespiral.net/wee08/index.htm

Es una escuela para hacer en cualquier momento y desde cualquier lugar así que os animamos a participar. Me podréis encontrar barajando dentro el curso de formación inicial de Moodle y en el de Aprendizaje Basado en Problemas (ABP).

¡Ánimo, y si estais interesados, daros prisa! ¡Quedan pocas plazas!

Jornada Espiral 2008 "en diferit"

Recull a mode de resum de tota la informació generada amb la Jornada d'Espiral 2008 dedicada a les xarxes socials en el món educatiu.

Programa Jornada Espiral 2008


Divendres 6 de juny

18.30 Acollida i lliurament de material.

19.00 Presentació. Juanmi Muñoz Micolau, President d'Espiral, Educació i Tecnologia. (vídeo)

19.30 - 20.00 Primer bloc de comunicacions
 • “ef21” Xarxa virtual d´aprenentatge col·laboratiu per als mestres i les mestres d´educació física. Francesc Segura Domínguez, mestre d'educació física
 • Tres Tizas: una experiencia colaborativa. Marcos Cadenato, Patxo Landa i Aster Navas, IES Emilio Campuzano, IES Ortuella i IES Abadiño (Bizkaia)
20.00 - 20.15 Pausa cafè

20.15 - 20.30 Adopció dels entorns BSCL i FLE3 per a la construcció col·laborativa de coneixement. Rosa Bada, Antònia Bernat, Marta Calafell, Jesús Fernández i Ingrid Noguera, Grup de recerca EMA (Entorns Materials d'Aprenentatge) de la UB.

20.30-21.00 Col·loqui entre els assistents.


Dissabte 7 de juny

9.15 Recepció.

9.30 Inauguració de la Jornada. Sr. Joan Badia, Director General d'Innovació del Departament d'Educació. (vídeo)

9.50 Conferència. "Xarxes socials en educació". Oriol Ferran i Riera, Director de Comunicació de CR3A'T. (vídeo)

10.20 Col·loqui entre els assistents (vídeo)

10.40 Pausa cafè.

11.00 Presentació dels edublogs premiats: comunicacions simultànies. (vídeo)
 • Sala Joan Fuster. Blocs col·lectius, blocs de professorat i blocs institucionals.
  • I Premi Blogs de Centres. (vídeo)
  • II Premi Blogs de Centres. (vídeo)
  • III Premi Blogs de Centres. (vídeo)
  • I Premi Blogs Col·lectius (vídeo)
  • II Premi Blogs Col·lectius (vídeo)
  • I Premi Blogs de Professors (vídeo)
  • Preguntes i debat (vídeo)
 • Sala 1. Blocs d'aula i blocs de centre.

12.40 Segon bloc de comunicacions
 • Aulablog. Charo Fernández i Colectivo de Aulablog. (vídeo)
 • La red social DIM (Didáctica, Innovación, Multimedia). Grupo de investigación y red social para la investigación, el aprendizaje y el desarrollo profesional. Pere Marqués, UAB. (vídeo)
 • EDUTAC, una xarxa social educativa. Xavi Suñé Suñé, Serveis Educatius del Tarragonès. (vídeo)

13.35 - 14.00 Col·loqui entre els assistents. (vídeo)

14.00 - 16.00 Dinar.

16.15 - 16.30 Lliurament de certificats

16.30 Tercer bloc de comunicacions
 • ¿Qué podemos hacer en una red social? Fede Luque Carrillo. (vídeo)
 • Teixit social de cabdells semàntics: Twine. Dolors Reig, Consultora Formació, TICs i desenvolupament web.

17.00 - 17.30 Col·loqui entre els assistents.

17.30 - 17.50 Pausa cafè.

17.50 Lliurament dels Premis Edublogs

19.30 Cloenda

URV MOOT'08


El passat 3 de juny, el company Carles Roset i jo vam participar en la URV MOOT que es va organitzar a Tarragona. Vam explicar l'experiència nostra d'utilitzar Moodle, entre altres coses, per a l'elaboració dels treballs del Crèdit de Síntesi de 4rt d'ESO, i l'evolució que ha anat seguint el projecte en els tres cursos de durada. Com es tractava d'una intervenció breu, vam pensar que valia la pena explicar com organitzar uns 120 alumnes de forma que treballessin en grups separats sobre una sola activitat.

Els materials de la jornada completa es troben a http://agora-ice.urv.es/jornades/mooturv/ .

1a jornada d'experiències TAC - Terres de l'Ebre

A través de la web dels Serveis Educatius del Montsià (veure post anterior), m'he assaventat que el proper 25 de juny es realitzarà la 1a jornada d’experiències TAC, experiències per a compartir.

Es tracta d'una jornada internivells, adreçada a tot el professorat.

L’horari serà de les 9.30 a les 14 hores, a la sala d’actes dels Serveis Territorials d’Educació de les Terres de l’Ebre (c/Providència, 5-9 Tortosa 43500)

La inscripció ja està oberta i el plaç establert és del 11 al 20 de juny. La web de referència és http://blocs.xtec.cat/experienciestac .

NOVA Seu dels Serveis Educatius del Montsià

El passat 24 d'abril es va inagurar la nova seu dels Serveis Educatius del Montsià, a càrrec del Conseller d'Educació Ernest Maragall. No sé com acostumen a ser les inaguracions (i/o la seva preparació) ..... però aquesta ha estat ultrasecreta. Tenin en compte que visc en la mateixa demarcació dels Serveis Educatius, i que sóc client del servei, m'estranya que s'hagi fet tant poca difussió, no només de l'acte, si no també del canvi d'ubicació i d'instal·lacions. Per no haver, no hi ha la notícia ni a la pàgina web del CRP :-( . Simplement un escuet cartell. I una imatge aèrea:Per cert, quina gran millora en les instal·lacions i equipament !!! Ja tocava dignificar aquest punt. Ara podem dir, els docents del Montsià, que disposem d'unes molt bones instal·lacions dels Serveis Educatius, tan bones i completes com caldria esperar (ho sento, les anteriors instal·lacions em treien de pollegera). A més, quasi casualment, vaig poder visitar-les fa uns dies, amb ocasió d'un assessorament a una companya. Vam quedar als Serveis Educatius, esperant que allí disposaríem d'algun lloc per poder treballar. He de dir que vam estar de primera i l'equip humà dels Serveis Educatius va posar a la nostra disposició els espais i els recursos que ens van fer falta. Crec que amb aquestes instal·lacions i amb un equip amb vocació de servei, ara si, es poden fer grans coses.

La única informació que he sabut trobar de la inaguració és aquesta:
Espero col·laborar des d'aquí a difondre el canvi d'ubicació. Us animo a fer ús dels seus serveis, penso que ara si que es disposen d'unes molt bones instal·lacions !!!

Espiral - LAB

Espiral ha posat a disposició dels seus socis i sòcies un nou servei: espiral·lab, un campus virtual creat sobre la plataforma moodle al qual podeu sol·licitar un curs de treball. La idea és poder disposar d'un espai de treball per realitzar proves i demés.

Les condicions del servei les trobareu al portal espiral.lab (http://espiral.xtec.cat/campus )

Esperem que el trobeu interessant i, sobretot, molt útil!!

Pissarres digitals: conferència el 16 de juny !!!

Afegeixo aquesta notícia extreta de zonatic-n, per tal de fer difusió... todo por la causa !!!

El proper dilluns, 16 de juny de 2008, a les 17h, a la Sala de Graus de l’ETSE-URV, Avinguda dels Països Catalans 26, el Doctor en Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona i Director del grup DIM-UAB (Didàctica i Multimèdia) senyor Pere Marquès Graells, donarà la conferència al voltant de les Pissarres Digitals, basada amb els punts següents:
- Nous paradigmes d’ensenyament-aprenentatge
- Recursos tecnològics que necessita l’Escola
- Models didàctics amb suport tecnològic
- La formació del professorat
- Les claus de l’èxit

Pdf de la conferència conferencia.pdf

Per tal de formalitzar l'inscripció

Extremadura camina cap al model "one to one"

Una vegada més la Comunitat d'Extremadura ha donat un pas endavant en lo que respecta a la integració "total" de les eines TIC a l'entorn educatiu. La notícia ha sortit a El Periódico edició extremeña, i certament, en llegir-la no és 'aquelles que et deixa "ni fu, ni fa" ... La perspectiva de l'arribada dels ultraportàtils a uns preus molt raonables, fa que imaginació i realitat estiguin més prop !!!

Adobe.com comença a caminar


Hi ha diversos serveis web que podrien comparar-se al de http://docs.google.com/ , be, quan dic comparable, vull dir que amb matissos o a menor escala, si fa no fa, la concepció de l'eina sigui similar. Avui, he descobert un nou servei que crec que té un tret distintiu de la resta. Es tracta de Adobe.com (http://www.acrobat.com/). La novetat que aporta és que ens permet compartir/mostrar la nostra pantalla de forma telemàtica amb un altre usuari, i això crec que, de forma tan senzilla encara no ho havia trobat en lloc. A més, també permet editar documents de forma conjunta i emmagatzemar-los, fins a un límit de 5 GB.

De la mateixa manera que Google, els de Adobe alliberen la seva API, per tal que els programadors interessants puguin desenvolupar noves funcionalitats. Pinta bé !!!

Espiral - Escola d'estiu 2008


Un any més s'apropa l'Escola Virtual d'Estiu. Aquesta serà la quarta edició que es realitza en català i la primera Escola Virtual d'Estiu en castellà. En aquesta primera edició en castellà, l'objectiu i repte és apropar-se a tot el professorat de parla hispana que vol conèixer i desenvolupar projectes educatius innovadors i lligats a la realitat social i als nous reptes educatius que la nova societat de la informació i el coneixement ens demanda.

Per una altra part, es preten consolidar l'oferta formativa en la comunitat de parla catalana i continuar amb la millora de la qualitat dels cursos que s'ofereixen. Per a això, es vol apropar a les noves tendències educatives basades en la práctiva reflexiva amb l'ús del portafolio digital, a la utilització d'eines de la web 2.0 ja iniciades: blogs, wikis, mapes mentals i conceptuals, edició en la Wikipedia. Es vol conèixer i optimitzar eines clàssiques però necessàries per a la práctiva educativa de la societat de la informació i el coneixement: el vídeo digital, el tractament d'imatges, els diversos recursos TIC per al dia a dia en l'aula, el cineclub que permet la participació i interacció de docents i alumnes d'una comunitat educativa. També es fa una incursió en tres fronts en els campus virtuals d'ensenyament / aprenentatge amb Moodle: formació inicial, formació per a usuaris iniciats amb un curs de nivell avançat i sense oblidar-nos de l'elaboració d'activitats didàctiques per a la seva utilització dintre de Moodle.

Finalment s'exploren nous entorns virtuals i les seves possibilitats educatives de la mà del curs de Second Life i sense oblidar el treball amb eines i recursos TIC per a l'escola inclusiva.

Podeu consultar l'oferta formativa completa en català i en castellà i tots els detalls en l'enllaç permanent del portal d'Espiral o directament des d'est enllaç: http://ciberespiral.net/wee08/index.htm

És una escola per a fer en qualsevol moment i des de qualsevol lloc així que us animem a participar. M'hi podreu trobar remenant dins el curs de formació inicial de Moodle i en el d'Aprenentatge Basat en Problemes (ABP).

Bona escola i bon coneixement!