3a sessió SfeC

El fet que l'article anterior que he escrit en el blog estigui reacionat també amb el SfeC em fa pensar que fa uns dies que no escric massa. I no és que faci poques coses ... segurament aquest és el problema .... en fi ... en tot cas .... som-hi !!!

El programa d'avui consisteix en:
  • Presentació de l’acte: Sr. Jaume Graells, director general de l’Educació Bàsica i el Batxillerat
  • Presentació de la reedició de l’obra “Ciència Recreativa” (1918) del Dr. Josep Estalella, acompanyada del volum “Ciència recreativa comentada. Josep Tarrés* i Anicet Cosialls** (*) Universitat de Girona; (**) IES Guindàvols (Lleida)
  • Presentació de la proposta curricular de la nova matèria de batxillerat “Ciència per al món contemporani”. Antonio López. CRP del Segrià (Lleida)
La nova edició està formada per la reedició de la segona edició que es va fer en el seu temps i un segon llibre amb els comentaris que han fet diverses persones sobre el seu contingut. S'ha creat un projecte (Projecte Estalella, com a nom provisional), que a més de l'edició del llibre consisteix en la física recrativa visual, consistent en diferents materials de difusió de la ciència. Fa una invitació a qui vulgui incorporar-se al projecte. La idea és que siguin materials de difusió dins l'àmbir familiar. Tal vegada s'ampliarà en matemàtiques recreatives.

La sessió realitzada per Anicet Cosials ha estat una sessió molt divertida i a l'hora il·lustrativa de com es pot fer, difondre i ensenyar ciència de forma domèstica i senzilla: cicloides, el mite de tàntal, el dimoniet de Descartes, ... entre altres, han fet que tots els assistents ens ho passessim molt i molt bé !!!

Propostes de currículums de Física i Química per al nou batxillerat

Fa uns dies escrivia l'article referent a la presentació de les propostes dels currículums de Ciències Experimentals (veure article). Ara ja es troben disponibles les presentacions que es van utilitzar. Les meves felicitacions als responsables directes de repensar les matèries, per l'esforç i per la valentia de la feina encomanada!!!

Ara cal esperar com es va concretant aquesta proposta en el nou Decret del Batxillerat. Mentrestant podem anar fent boca amb les presentacions.


Codis QR

Avui ha estat un dia de descobriments !!! Tot ha començat quan he visitat la web (blog) de Dani Gil per tal de fer-hi un enllaç a l'article anterior on resumia els aspectes més interessants de la xerrada que va realitzar a Nits a l'ÀTIC. He vist que tenia afegida una aplicació que permetia llegir el blog des d'un dispositiu telèfon mòbil. El lloc que ofereix aquesta possibilitat es troba a http://www.mofuse.com/ . M'he creat un compte i he comprovat que funciona força bé. De fet hi he afegit un enllaç a la barra lateral per tal que qualsevol pugui tenir el blog en els Favorits del seu mòbil.

Una vegada dins de Mofuse, he estat mirant un poc les possibilitats que oferia, i he descobert que permetia generar el codi QR de forma automàtica per a l'adreça en concret. Havia vist els codis QR feia pocs dies, ja que l'amic Jordi Perales, fa pocs dies me'l va ensenyar a la trobada de l'EbreBloc 2008. Així que he buscat alguna aplicació per a poder-ne produir de forma més o menys automàtica i m'he trobat amb http://reader.kaywa.com/ , que ofereix una aplicació descarregable via SMS al propi telèfon mòbil (un missatge només, 0.30 euros). Una vegada instal·lada l'aplicació al telèfon mòbil, he anat a http://qrcode.kaywa.com/ i he generat algun codi QR.

Quan he engegat l'aplicació des del telèfon mòbil, amb la càmera en marxa, i m'ha capturat la informació que he posat en el codi QR, senzillament, he al·lucinat !!! Més endavant he vist que hi ha més eines disponibles a la xarxa per a generar codis QR (només cal fer una cerca amb els termes "generator QR"). Així que he completat la feina posant un codi QR en el bloc, per tal per capturar l'adreça mòbil del meu blog sigui més que senzill. Crec que posaré un apartat específic per a oferir els codis que permetin obtenir algunes adreces que poden resultar interessants ... i també podem pensar en un gran nombre d'aplicacions que podem treure en quant a la codificació de documentació, dades privades, sensibles, ...

Semperse: segona sessió. Linkat 2.0


Avui hem realitzat la segona sessió de SEMPERSE a les Terres de l'Ebre. Ha anat a càrrec del company Oscar Castell. L'hem realitzat a l'IES de Deltebre ja que és un dels centres experimentals en Linkat 2.0.

Ens ha explicat les novetats i millores que incorpora la nova versió. Una novetat important és que es vol que el repositori d'actualització de les diverses màquines del centre passi de ser el servidor d'XTEC al servidor de centre (feina de configuració per als tècnics del centre o als coordinadors d'informàtica .... no se sap encara !!!).

Crec que l'estructura de xarxa que es proposa és massa simple i segurament caldrà millorar-la, segons allò que conec pel que fa a infraestructura de xarxa a nivell de servidors.

Linkat 2.0 incorpora el servei de Servidor de Terminals (LTSP).

Després de la presentació, Oscar, ens ha explicat de quina manera ho té estructurat en el seu centre. Ell fa la validació d'usuaris per NFS.

També hi ha a disposició una presentació realitzada per un dels principals impulsors del projecte, Joan de Gràcia.

Les biblioteques a internet


El passat divendres vaig poder asssitir, dins el marc de les xerrades organitzades per "Nits a l'Àtic", a la ponència del company Dani Gil [bauen_Blog], al voltant del món de les biblioteques a internet. Ens va detallar tota mena de catàlegs bibliogràfics i les diverses maneres que hi ha d'orgnitzar la informació, fent també un especial incís a la informació digital ..... com un catàleg digital per a la informació que es publica en blogs i pàgines web diverses.

Em va semblar molt interessant, i vaig descobrir una gran quantitat de possibilitats de cerca fins llavors desconegudes, per tal de realitzar una cerca més "sistemàtica i científica". Mr Google, és una gran eina que tothom tenim a l'abast, però en moltes ocasions pràcticament que s'utilitza com a "la única", i realment les possibilitats són moltes més. Penso que es recursos que va donar em poden ser de molta utilitat per al treball/estudi que actualment estic realitzant.

La presentació que va utilitzar està disponible a continuació.

XIII Tallers de llengua i literatura catalana

El dissabte passat vaig poder participar als "XIII Tallers de llengua i literatura catalana", on vaig realitzar un taller que portava el títol "Els blocs com a eina didàctica (XTECBlocs)". Els tallers es van realitzar a la Facultat de Biologia de la UB, la inscripció es va situar al voltant dels 850, i el nombre de tallers i activitats ofertats als assistents va ser espectacular. En cada franja horària hi havia diverses activitats entre les que es podia escollir, segons els interessos de cadascú.

Vull aprofitar aquestes línies per felicitar a l'organització de l'event !!! Pel que fa al pla personal, vaig sortir-ne força satisfet. Potser la que més, de totes les experiències que he tingut fins ara com a formador. Diria que en el moment de l'acomiadament és la primera vegada que "noto" el caliu i la gratitud dels assistents, més enllà del formal. Crec que van sortir de la sessió pensant de debó que aquelles dos hores els havien servit de molt. El fet que es tractava d'un taller que havia tingut l'ocasió de practicar durant la setmana, va ajudar. El timing, els continguts, les dificultats ... tot estava controlat.


Si us voleu descarregar la presentació
feu clic aquí.

Vídeos de l'EbreBloc 2008


Teveon.tv , la televisió oficial de l'EbreBloc 2008, ja ha publicat els vídeos de les diverses activitats que es van realitzar. Aquí estan els enllaços:

Com utilitzar els blogs a educació ?

Fa uns dies em van encarregar elaborar el guió d'un petit vídeo explicant l'ús dels blocs, XTECBlocs en concret, a l'aula. Avui sembla que aquest vídeo ja és una realitat i està disponible dins l'entorn EDU3.cat . Per tal de localitzar-lo ràpidament feu clic aquí. M'ha fet molta il·lusió haver participat en la producció !!! Ha sigut guai !!!

Crec que hagués estat un molt bon complement a la meva participació a la taula rodona de l'EbreBloc 2008: blocs i educació.

Avui, un tastet de lembas !!!


Un tastet de lembas !!! Així ho anomeno de forma figurada..... ho explico. Els "Tastets" són una modalitat de formació que el CRP del Baix Ebre ha engegat aquest any. Avui tenien programat parlar de l'entorn d'XTECBlocs i m'han convidat per a fer-ho. El dijous en farem un altre de tastet, amb un altre grup de companys diferent (per cert crec que pel CRP del Tarragonés de tastets també en fan de bons !!!). Aquestes dos xerrades al voltant del món dels blocs, unides a la participació en la taula rodona de l'EbreBloc 2008 i a la participació del dissabte vinent als XIII tallers de llengua i literatura catalana, fan que aquesta setmana, en el pla personal sigui autènticament bloguera.

Ah, les lembas !?!?! Les lembas són una mena de pa molt energètic que els hobbits portaven com a part de l'equipatge i en previsió de les diverses dificultats que els podrien sortir durant el seu viatge-missió. I dic són, en present, ja que a la xarxa, fins hi tot es pot trobar la recepta per a fer-les ....... crec que probaré la recepta. Davant la setmana que tinc, em pot anar bé !!!!

Nova Nit a l'ÀTIC. "Les biblioteques a Internet: catàlegs i altres serveis d'informació"


El dia 8 de febrer a les 21.30 hores al Casal d'Amposta es realitzarà una nova xerrada de Nits a l'àtic

Les biblioteques a Internet: catàlegs i altres serveis d'informació

La xerrada busca mostrar, de forma planera i divulgativa, els principals recursos a internet en l'àmbit de les biblioteques i la documentació. Hi desfilaran des d'OPACS, repositoris digitals, catàlegs col·lectius, blogs, serveis de noticies,... i explicarem tot el suc que en podrem treure en la nostra vida diària.

Daniel Gil Solés. Diplomat en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Barcelona (2002). Des del 2003 treballa a la Biblioteca del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Demarcació de l'Ebre a Tortosa. Autor de diverses publicacions relacionades amb l'arquitectura de biblioteques i les comunitats socials i territorials formades a partir dels blogs, totes disponibles a E-LIS. Des de l'octubre de 2005 gestiona el blog [bauen_Blog], especialitzat en arquitectura de biblioteques. És, a més, secretari de l'associació Blocaires Ebrencs.

Begonya Ferré Borràs. Diplomada en Biblioteconomia i Documentació, Llicenciada en Documentació i Llicenciada en Comunicació Audiovisual. Directora de la Biblioteca Municipal de Roquetes.

Materials "Nits a l'ÀTIC": Llar digital, present o futur?Ja es troben disponibles els materials relatius a la xerrada que van realitzar Raúl Tigel i Cardona i Esteban Tigel i Cardona , el 18 de gener de 2008.

Material de la xerrada:

Imatges de la xerrada:

Veure la ponència en vídeo:

Baixa qualitat (gravat del directe que es va emetre per internet)

Participació a la taula de blogs a l'educació (EbreBloc 2008)

Aquest passat divendres, després d'inagurar l'EbreBloc 2008, es va realitzar una taula rodona al voltant dels blocs i l'educació, a la qual em van convidar a participar-hi. Tot i els avantatges innegables que els blogs poden aportar a l'educació, la meva aportació va intentar donar un toc realiste a l'estat actual de la situació dins el món educatiu .... es tractava de trencar en certa manera el discurs a l'unison, que podia aparèixer amb "... les virtuds dels blogs ..." , "... amb els blogs funcionem de primera ..." , "... que guais que són els blogs i quan aprenen els alumnes fent-ne ús ... ", per fer veure alguns aspectes, que al meu parer, encara no estaven resolts, i per tant, fer-los sortir i parlar-ne podia aportar-hi certa llum i intercanvi d'opinions. Deixo aquí escrites algunes de les meves reflexions aportades a la taula:

- Fer un bloc educatiu no és senzill ..... i més si realment li volem donar un sentit educatiu ... podem assegurar avui dia que tothom tindrà accés a la seva lectura i a participar-hi? .... malauradament no es pot assegurar que fora del centre, tothom pugui consultar-lo ...

- Per altra banda, hem de valorar d'alguna manera, la consecució dels objectius que ens marquem en posar en marxa un blog educatiu? ..... penso que si pretenem utilitzar-lo com a eina de treball a l'aula, també caldrà buscar formes de valorar la participació i la riquesa de les aportacions i treball de l'alumnat .... o no? ..... fem els blogs com a un divertimento, sense donar-li cap mena de valor, objectiu o funció? ....

- Actualment la potència dels blogs a l'aula radica en el fet de facilitar la comunicació entre l'aula i l'exterior (famílies), i en el fet de aportar coses de l'exterior cap a dins l'aula. Encara no podem assegurar que els blogs es puguin fer servir de forma indiscriminada i sense manies .... siguem realistes, de moment encara no disposem de prou infraestructura, ... qui no es pregunta, tindran tots els alumnes ordinador? i connexió a internet? abans de posar en marxa un blog educatiu .... un altre ús molt possible i real dels blogs, actualment, és com a una eina d'apunts del professor o matèria per a ser projectat mitjançant les PDI i fer un recull de recursos interessants ... estalviant així la quasi impossible tasca de donar adreces web (i que els alumnes les apuntin bé) ... així tot queda a la distància d'un sol clic .....

- Després dels blogs ..... eines millors ... millors que els blogs !!! La manera que els blogs estructures la informació no és la millor des del punt de vista educatiu. Hi ha altres sistemes que permeten organitzar la informació i les aportacions dels editors d'una forma molt més bona. Un exemple podrien ser els CMS (intraweb, joomla, mambo, phpNuke, ....) no crec que el gruix del sistema es mogui d'una tecnologia 2.0 com poden ser els blogs cap a una tecnologia 1.5 com es podrien classificar els CMS's, no, més aviat crec que caldrà començar a valorar la potència que en el camp educatiu tenen les wikis (grans desconegudes per al professorat) .... ah !!! i un pas anterior a les wikis .... trecar amb els blogs unipersonals per a passar als blogs col·laboratius, amb diverses persones encarregades de tirar-los endavant .... actualment aquesta és una assignatura pendent !!!

Passant a una valoració més global, enllaço una entrada que ha fet Daniel al seu bloc personal.


Us deixo amb un petit vídeo de la taula rodona, realitzat per Jesús Ferré. A "La cuina del Jesús" en podreu trobar més relacionats amb l'EbreBloc 2008.