La regla de l'1 per cent


M'ha cridat l'atenció. Sembla que per la xarxa comença a circular una regla anomenada de l'1% i que més o menys significa:


Si poses a 100 persones en línea (connectades a internet, s'entén), una d'elles crearà continguts, 10 d'aquestes persones interactuaran amb aquest contingut, ja sigui fent comentaris o oferint millores, i les altres 89 només s'ho miraran.


Trobo que està ben pensat. Hi ha gent que fa coses molt diverses a la xarxa, mentre que molts altres s´ho miren amb certa distància. Com més esforços siguem capaços d'unir, més i més creixerà la xarxa. Animem-nos a participar !!!

Però, què és un BLOG ?

Cada dia sentim més a parlar de la revolució dels blogs com a un fenòmen que s'està produint dins la xarxa. Segurament molts de nosaltres no sabriem dir o explicar de forma clara què és un blog. Al diari EL PAIS ha sortit un article que ens pot servir per a explicar això dels blogs.


Los 'blogs', versión digital del "querido diario..."

Términos desconocidos hasta ahora como blogger, blogosfera o post se han hecho palabras de uso frecuente en el vocabulario de los asiduos navegantes de Internet. Ello es debido al imparable ascenso que han tenido las bitácoras en la red.

Términos desconocidos hasta ahora como blogger, blogosfera o post se han hecho palabras de uso frecuente en el vocabulario de los asiduos navegantes de Internet. Ello es debido al imparable ascenso que han tenido las bitácoras en la red.

Una bitácora (traducción libre del término inglés blog) es un sitio web que se actualiza de forma periódica y que recoge información de forma cronológica en donde lo más reciente aparece primero, y que normalmente trata de una temática en particular. A través de los comentarios que se puedan recibir, se crea una relación entre el autor y sus visitantes.

Según Technorati, el motor de búsqueda más popular y potente de bitácoras, hay creadas más de 50 millones y más de dos billones y medio, con b, de enlaces entre ellas.

Y para todo aquel que quiera sumarse a esto de la publicación en línea, hay unos cuantos sitios en Internet dispuestos a ceder gratuitamente el espacio y las herramientas necesarias para comenzar a escribir.

Para empezar, dejar claro que no es imprescindible tener ningún conocimiento especial sobre el tema. Todos los proveedores de Internet ofrecen a sus abonados sistemas muy sencillos para crear y configurar el espacio personal en Internet.

El primer paso es darse de alta como usuario en el servicio escogido. Para ello hay que elegir un nombre de usuario y contraseña. Estos dos datos servirán luego para poder acceder a administrar la bitácora. También suelen pedir una dirección de correo electrónico para enviar la confirmación de la creación del blog. Hecho esto, hay que tener un poco de imaginación para buscar un nombre y elegir la plantilla que más se adapta a nuestros gustos.

Por medio de un panel de administración se pueden modificar todos los elementos visuales que aparecen a primera vista: se pueden cambiar los enlaces, las categorías de las anotaciones...

Ya está terminado todo el proceso. Ya sólo queda rellenar la página de contenido interesante.

Existen bitácoras de todos los tipos y colores. Desde las más íntimas y personales hasta las tecnológicas o empresariales. Sólo hay que encontrar el tema sobre el que interesa escribir y dedicarle un rato cada cierto tiempo para alimentarla.

Eso sí, hay que ser constante. La mitad aproximadamente de las bitácoras que se crean son abandonadas por sus autores en menos de tres meses desde su creación.

www.blogger.com

www.lacoctelera.com

www.blogia.com

www.bitacoras.com

www.technorati.com

=================
Bé, per tal d'arrodonir una mica més la qüestió afegim la definició del Blog segons la Viquipèdia i la Wikipèdia. A més de dos lectures molt interessants: La Blocosfera Catalana (Mercè Molist) i Blogs. Usos didácticos (Máximo Prudencio Conejo).

L'agrograma de Firefox

Ja fa bastants anys que es coneixen els agrogrames. Són dibuixos que apareixen d'un dia per l'altre sobre els camps de blat, aparentment sense cap motiu ni explicació. Les teories sobre la seva formació han estat molt diverses: són missatges fets per naus extraterrestres? o són marques que demostren l'aterratge d'aquestes naus durant les nits? o potser són l'obra d'algun pagés-artista? El fet que al principi els dibuixos eren amb motius circulars (com els dos que es veuen a la part superior) va donar molta empenta a la teoria dels ovnis. Però fixeu-vos amb el que hi ha a la part superior esquerra. Pot ser això l'emprenta d'una nau espacial? Sembla difícil que ho sigui....... I si en cara en voleu més a el DiarioTi:Diario Tecnologías de la Información apareix la notícia que ha aparegut un agrograma amb la icona del Firefox . Tal vegada els extraterrestres es estan enviant un missatge recomanant-mos que utilitzem aquest navegador de codi lliure per navegar per la xarxa.


Digues amic i entra

"pedo mellon a minno"

Aquesta és la inscripció, en sindarín, que figura a la porta que dóna entrada a les mines de Moria (El Senyor dels Anells), i que diu així: "digues amic i entra".

Gandalf s'està una bona estona abans no averigua quin és el significat d'aquesta frase. És l'habilitat de Frodo qui li dóna la pista definitiva per poder-la obrir.

En aquest blog no és tan difícil que pugues obrir les portes que et donen permís per a poder editar els teus propis articles. El blog està configurat per tal que qualsevol persona amb un compte d'usuari a Blogger (http://www.blogger.com/) pugui afegir-hi comentaris.

Com referenciar o etiquetar imatges

Al blog Aula-Laboratori Virtual de Ferran Mas podreu trobar un magnífic tutorial sobre Geotagging. La idea consisteix en afegir a les fotos una gran diversitat d'informació com: informació tècnica de la càmera, informació de com s'ha pres la foto, localització geogràfica (latitud,longitud i alçada) i finalment descripció del contingut.Trobareu més documentació:
* Mòdul Geotagging
* Com geotiquetar una foto?
* PMG sobre Geotagging

L'inici de la comunitat

Potser a algú li sonarà el títol d'aquest blog (Tres és companyia). És el nom d'un dels capítols del llibre 'El Senyor dels Anells' de JRR Tolkien, un dels meus llibres preferits.

De la mateixa manera que Frodo Bolsón empren un viatge ple d'aventures i perills, el blog vol ser un relat de les meves aventures i desventures en el món de l'educació, sense deixar de banda tot allò referent al món de l'ensenyament, i el desenvolupament tecnològic que caracteritza l'època que ens ha tocat viure.

De la mateixa manera que jo "dic la meva" també sou convidats a comentar o interactuar-hi i "dir la vostra" en la mida que cadascú consideri oportú. Per què interactuar i aprendre són conceptes molt propers en el mapa del coneixement.